*Από το «μπήκαν στην πόλη οι οχτροί»
Ικανοποιήθηκε το αίτημα της Άγκυρας: Νέα οδός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώνει τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας, που είναι αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα με τους μουσουλμάνους Ξάνθης και Ροδόπης.
Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόϊκο Μπορίσοβ άνοιξε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ξάνθης, μία οδική αρτηρία που θα ενώσει την συμπαγή μάζα των μουσουλμάνων Βουλγάρων με τους ομοθρήσκους τους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Έτσι ικανοποιείται και το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την διάβαση αυτή η Άγκυρα.
Ο νέος συνοριακός σταθμός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Θερμών στο Νομό Ξάνθης.
Μία εξέλιξη για την οποία βετεράνος διπλωμάτης δήλωσε «Κάποτε θα κλάψουμε πικρά για την απόφαση αυτή».Μάλιστα ετοιμάζεται και μία ακόμα διάβαση στο Νομό Ροδόπης, ενώ τελειώνει και η οδός Κάρτζαλι – Κομοτηνής!
Η Ελλάδα είχε βεβαίως το δικαίωμα να αρνηθεί την διάνοιξη αυτών των διαβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν το έκανε...»»»
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Γράφει σχετικά το defence.net:
«Ποιος θα εμποδίσει τα επόμενα, είκοσι ή τριάντα, χρόνια την δημιουργία ενός σκηνικού με εκατομμύρια μουσουλμάνων, ελεγχόμενων από την Τουρκία (και βέβαια, αυτό είναι το πρόβλημα) και μερικές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα περικυκλωμένων από εκατομμύρια ελεγχόμενων από την Άγκυρα, τουρκόφωνων ή μη, μουσουλμάνων (αλλά πάντα ελεγχόμενων από την Άγκυρα) στα δυτικά και βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά;»
Το αποτέλεσμα αυτών των συνοριακών διαβάσεων θα είναι να έρθουν σε άμεση επαφή ένας πληθυσμός περί των 800.000 τουρκόφωνων Βούλγαρων μουσουλμάνων (το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας) με τις 200.000 Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής Οι οποίοι Βούλγαροι μουσουλμάνοι όχι απλώς δεν θεωρούνται θρησκευτική μειονότητα όπως ισχύει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης, αλλά είναι χαρακτηρισμένοι ως «τουρκική μειονότητα» και μάλιστα με αυξημένα προνόμια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου