16 Ιουνίου 2010

Βατοπαιδίου παραλειπόμενα …

Έκανα μεγάλη προσπάθεια να αντέξω για 40 λεπτά να ακούσω βολευτές να αναλύουν το «σκάνδαλο» Βατοπαιδίου. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι ΝΔ τα έριχναν στους ΠΑΣΟΚ γιατί αναγνώρισαν την κυριότητα της Βιστωνίδας στο Βατοπαίδι οπότε αυτοί απλά έκαναν τις ανταλλαγές. Οι ΠΑΣΟΚ τα έριχναν στους ΝΔ γιατί έκαναν πολύ γρήγορα τις ανταλλαγές. Από κανέναν δεν κατάλαβα που ήταν η ευθύνη της Μονής Βατοπαιδίου.
Αυτά που ξέρω είναι.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ διεκδίκησε την κυριότητα της Βιστωνίδας η οποία κατοχυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατευνάσει την από ΠΑΣΟΚ εξεγερμένη κοινωνία της Ξάνθης προχώρησε στις ανταλλαγές με τα λεγόμενα «φιλέτα».
Η Ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι δεκάδες ακίνητα του ΕΟΤ ξενοδοχεία Ξενία και άλλα σαπίζουν εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Γνωρίζει ότι τα Ολυμπιακά έργα της παραλιακής του Φαλήρου είναι επίσης εγκατελειμένα, όπως και το ακίνητο που ανταλλάχτηκε με το Βατοπαίδι. Όσο σάπιζε δεν ήταν φιλέτο, όταν ανταλλάχτηκε έγινε φιλέτο.
Τα εκατοντάδες εγκατελειμένα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα κανένας βολευτής δεν έχει δει ακόμα. Μόνοι τους δήλωσαν στη βουλή ότι ακόμα δεν κατάφεραν να έχουν εκτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων παρά αυτά όμως επέμεναν για την μεγάλη αξία τους.
Κανένας δεν ρώτησε το Ελληνικό κράτος γιατί δεν δέχτηκε την προσφορά της Μονής να επιστρέψει τα χρήματα των πωληθέντων και όσα ακίνητα δεν πωλήθηκαν.
Το μόνο που κατάλαβα είναι η αγωνία τους να μένει στην επικαιρότητα το όνομα «Βατοπαίδι». Είναι το καλύτερο πέπλο κάλυψης της ληστείας και λεηλασίας της πατρίδας από τους Τσουκάτους, Μαντέληδες, Άκηδες και εκατοντάδες άλλους ανεπάγγελτους που έχουν γεμίσει τη χώρα με βίλες, πισίνες και κότερα και τις τραπεζικές θυρίδες με τα υπόλοιπα.
Όποιος κατάλαβε κάτι άλλο πολύ θα με βοηθούσε να μου το ανέλυε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: