14 Νοεμβρίου 2009

Σαμαράς «αδειάζει» ΗΠΑ με Μεξικό και Κούβα

Από τον Αριστερό Πατριώτη – Αλέξη Οικονόμου
και το "Μακεδονία"
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Υψηλούς αντιαμερικανικούς τόνους, με αφορμή τη μέχρι τώρα τακτική Μπους στο Σκοπιανό χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», εμμέσως κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε πρόσφατα πως «δεν πρέπει να κάνουμε μείζονα υποχώρηση απέναντι σε ένα κράτος, που αύριο μπορεί να μην υπάρχει ή να υπάρξει με πολύ διαφορετική μορφή», προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο υπενθύμισε ότι «το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 17 χρόνια, και η κυβέρνηση θεωρεί ότι σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να βρεθεί κοινά αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό». Πάντως, δεν είναι μόνον ο Σαμαράς, αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη της Ν.Δ. που δεν θα δεχθούν εύκολα μια λύση με ονομασία η οποία όχι μόνο θα έχει το παράγωγο «Μακεδονία», αλλά δεν θα έχει ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. Νέα Μακεδονία). Πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη διαχείριση του βέτο από εδώ και στο εξής, αφού, αν δεν βρεθεί λύση, η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβάλει βέτο, ώστε τα Σκόπια να μην τεθούν υπό καθεστώς προς ένταξιν χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Τα βέτο δεν αρέσουν, πολύ περισσότερο αν είναι επαναλαμβανόμενα», τόνιζαν. Με ακροατές τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Μπράιζα, και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Σπέκχαρτ, με τους οποίους μάλιστα αντήλλαξε και θερμή χειραψία, ο Α. Σαμαράς μίλησε με σκληρή γλώσσα εναντίον της Ουάσιγκτον στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», χθες.
«Στις ΗΠΑ, μόλις προχθές, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή από μια διαφήμιση εταιρείας παραγωγής βότκας, στο γειτονικό Μεξικό, όπου εμφανιζόταν μεξικανικός χάρτης του 1830 που παρουσίαζε το Τέξας, την Καλιφόρνια και μια σειρά από νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ενταγμένες στο Μεξικό», είπε.
«Ηταν τέτοια η κατακραυγή στις ΗΠΑ, που η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει τη διαφήμιση και να ζητήσει συγγνώμη, ενώ μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις των ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας. Σκεφτείτε μια τέτοια πρόκληση να μην την είχε κάνει μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά η ίδια η κυβέρνηση του Μεξικού! Σκεφτείτε πού θα είχε φτάσει η επίσημη αντίδραση της Ουάσιγκτον...».
«Κι όμως, τέτοια ακριβώς συμπεριφορά -επίσημους χάρτες που εμφανίζουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας μέσα στην επικράτεια της γειτονικής FYROM- αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εδώ και χρόνια, από την πλευρά των Σκοπίων», συνέχισε.
Ο Α. Σαμαράς επικαλέστηκε και το παράδειγμα της Κούβας.
«Και η Κούβα είναι πολύ μικρή χώρα για να απειλήσει τις ΗΠΑ», τόνισε. «Αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν εμπάργκο κατά της Κούβας εδώ και 45 χρόνια. Και μάλιστα, αφότου εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους είχε επιβληθεί το εμπάργκο εκείνο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/04/2008"

Δεν υπάρχουν σχόλια: