14 Φεβρουαρίου 2009

Η μυθολογία περί παιδείας και νόμων

Αν βγούμε εκτός συνόρων προς Ευρώπη μεριά, πιθανώς να ντραπούμε για την καταγωγή μας. Φεύγοντας από μια χώρα, δημόσιο σκουπιδότοπο όπου ο καθένας ότι του περισσεύει το πετά κάτω, όπου τα ποτάμια χρησιμοποιούνται ως μεταφορείς σκουπιδιών προς την θάλασσα, πηγαίνουμε σε χώρες όπου δεν υπάρχει κάτω ούτε γόπα τσιγάρου.
Η μυθολογία και τα άλλοθι μας τώρα.
1. Δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Αντίθετα στην χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι κάδοι σκουπιδιών. Προ ετών βρέθηκα σε τεράστιο πάρκο στην Βαρσοβία, όπου δεν υπήρχε ούτε κάδος σκουπιδιών ούτε χαρτοπετσέτα κάτω, ούτε αστυνομικός να τον φοβόνται!
2. Είναι θέμα παιδείας. Λάθος, εμείς που εδώ πετάμε τα πάντα κάτω, εκεί δεν πετούσαμε ούτε τσίχλα. Απλά υπακούαμε στους νόμους, όπως και οι ντόπιοι. Εκεί δεν χρειάζεται πλέον αστυνόμευση. Υπήρξε πριν από χρόνια και αυτό δημιούργησε και μια κουλτούρα σεβασμού των νόμων. Τώρα πλέον δεν χρειάζεται.
Εμείς που υποτίθεται ότι δεν έχουμε παιδεία εδώ, εκεί ξαφνικά αποκτήσαμε; Όχι απλά σεβαστήκαμε τους νόμους!
Αντίθετα οι Ευρωπαίοι που υποτίθεται ότι λόγω παιδείας, ενώ δεν πετάνε τίποτα κάτω στην χώρα τους, πως εδώ τα πετάνε και αυτοί όλα κάτω; Όταν έρχονται εδώ χάνουν την παιδεία τους;
Όχι απλά βρίσκονται σε μια χώρα στην οποία δεν ισχύει κανένας νόμος!
Ας αφήσουμε πλέον τα κόλπα περί παιδείας και ας μιλήσουμε για εφαρμογή νόμων. Ας μάθουμε όλοι ότι πέταμα χαρτιού κάτω θα σημαίνει πρόστιμο πχ 50 ευρώ και θα δούμε τότε πως όλοι ξαφνικά θα αποκτήσουμε παιδεία!
Ας μάθουμε όλοι ότι οδήγηση «εν μέθυ» θα σημαίνει πρώτα και σίγουρα αφαίρεση διπλώματος, και μετά πρόστιμο, ανάλογο με την φορολογική μας δήλωση (όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες) διότι το ίδιο πρόστιμο για όλους, αφορά μόνο τους φτωχούς και όχι τους πλούσιους !
* Ένδειξη «απόκτησης παιδείας» είναι η μείωση κατανάλωσης οινοπνευματωδών τα τελευταία χρόνια, που εντάθηκε η αστυνόμευση στους δρόμους !

Δεν υπάρχουν σχόλια: