4 Ιουνίου 2008

πετρέλαιο - τιμές

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Έτος 2000
τιμή πετρελαίου : 60 $ το βαρέλι
τιμή δολαρίου : 1$ = 1,2 ευρώ
Άρα τιμή πετρελαίου : 72 ευρώ το βαρέλι

Έτος 2008
τιμή πετρελαίου : 115 $ το βαρέλι
τιμή δολαρίου : 1$ = 0,62 ευρώ
Άρα τιμή πετρελαίου : 71,3 ευρώ το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου σήμερα στην Ευρώπη είναι μικρότερη από την τιμή του το 2000. Οι τιμές όμως;;;
Τα ΜΜΕ και οι κυβερνώντες αυτό το κρύβουν συστηματικά. Καθημερινά μιλάνε για την τιμή σε δολάρια προκειμένου να δικαιολογήσουν την κερδοσκοπία που ασκείται σε βάρος του Ελληνικού λαού.
( πηγή : Σπύρος Γκικόπουλος – Τρίπολη )

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://mpikanstinpoli.blogspot.com/

http://mpikanstinpoli.blogspot.com/

Πέμπτη, 5 Ιούνιος 2008
Μετά το Γάλα να πάρει σειρά το ψωμί για τόστ
«Αισθητά υψηλότερες είναι επίσης οι τιμές στην ελληνική αγορά για βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα, το γιαούρτι και το αλεύρι. Συγκεκριμένα, το 1 λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας προς 1,38€, ενώ η τιμή του στις άλλες χώρες κυμαίνεται από 0,99€ έως 1,1€. Επίσης, για το 1 κιλό αλεύρι, η τιμή στην ελληνική αγορά είναι 1,6€ ενώ στις υπόλοιπες κυμαίνεται από 0,49€ έως 1,09€.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διαφορές φαίνεται να αφορούν τις τιμές των αρτοσκευασμάτων. Η συσκευασία των 500gr στο ψωμί του τοστ πωλείται προς 2,84€ στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο πωλείται προς 0,78€, στην Αυστρία προς 0,55€, στη Γαλλία 0,99€ και στην Ισπανία 1,45€.
Προκύπτει, δηλαδή, ότι η τιμή του συγκεκριμένου συσκευασμένου ψωμιού στην Ελλάδα είναι από διπλάσια έως πενταπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Αντίστοιχα, η τιμή της μπαγκέτας των 250 γραμμαρίων είναι 0,65€ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 0,45€, δηλαδή κατά 45% περίπου φθηνότερη.
Επιπλέον, είναι σαφές ότι ορισμένες πολυεθνικές στη χώρα μας διακινούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές απ' ότι σε άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος και συνεχίζει λέγοντας ότι το ΕΒΕΑ επιβεβαιώνεται όσον αφορά στις στρεβλώσεις που αποτελούν τις βασικές αιτίες της ακρίβειας».

Εμπόδια στον ανταγωνισμό τα «κλειστά» επαγγέλματα
Οι κλειστές αγορές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτές των καυσίμων και των μεταφορών, αλλά και περιορισμοί, όπως αυτοί που θέτει η αρτοποιητική νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση του ψωμιού bake off εμποδίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλογές του καταναλωτή και να επιβαρύνεται ο καθημερινός προϋπολογισμός του, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μίχαλος, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην ελλιπή παρουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρά τα όποια θετικά βήματα.
www.kathimerini.gr

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Φίλε, η μέση τιμή του πετρελαίου το 2000 ήταν 27,60 ευρώ, όχι 60 ευρώ.

Το πετρέλαιο σε πραγματικές τιμές ευρώ έχει αυξηθεί 250%.

http://agora.mfa.gr/portal/index.php?module=busenv〈=gr&file=view&id=511&from=home