4 Ιουνίου 2008

Ενέργεια

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στα ΜΜΕ αλιεύθηκαν οι παρακάτω πληροφορίες :

1. ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ( Μ. Παυλόπουλος – Κάρυστος, τμήμα οικονομίας του ΚΚΕ )
Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από αιολικές μονάδες παραμένει σε γενικές γραμμές υψηλότερο απ' το αντίστοιχο των λιγνιτικών μονάδων…..
Αγωνιζόμαστε άμεσα ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στον τομέα ενέργειας
Για μας η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, μπορεί να γίνει μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο, εθνικό φορέα ενέργειας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.

2. ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
α) Μεταξύ άλλων στα ΝΕΑ ( 14/3/08) σε άρθρο του Π. Μανταίου καταγράφεται η αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στα υδροηλεκτρικά φράγματα.
……Το διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα έχει καθιερώσει τη 14η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα αγώνα υπέρ ποταμών, υδάτων και ζωής εν γένει και εναντίον των φραγμάτων. Διότι, έχει πλέον αποδειχθεί, με πειστήρια αδιαμφισβήτητα, ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα, όχι μόνο δεν αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι, πολλαπλώς και ιδιαζόντως, καταστροφικά...
http://www.skoupa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=5

β) Μεταξύ άλλων (Ελευθεροτυπία 6/3/08) η Χ.Τζαναβάρα γράφει :
Στην περίπτωση του Αχελώου, που με μήκος 280 χλμ. είναι ο μακρύτερος ποταμός που βρίσκεται εντός των ελληνικών συνόρων, έχουμε ένα σπάνιο οικοσύστημα με περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA. Οι παρεμβάσεις της ΔΕΗ με την κατασκευή φραγμάτων έχουν ξεκινήσει από το 1960. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, ….
http://www.oikologio.gr/content/view/275/111/ ()

3. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
«Εκτός δικτύου ΔΕΗ τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα»
Αθήνα: «Σκιές» στα φωτοβολταϊκά συστήματα ρίχνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο απαγορεύει σε όσα νοικοκυριά που εγκαθιστούν συστήματα να πωλούν το ρεύμα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Παράλληλα, απαγορεύεται η εγκατάστασή τους σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί τα φωτοβολταϊκά ως «συμπληρωματικές εγκαταστάσεις του κτιρίου», διατύπωση που σύμφωνα με την Greenpeace καλύπτει μόνο την ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας και όχι την πώλησή της στο δίκτυο του ΔΕΣΜΗΕ, όπως προβλέπει ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια. Μέχρι σήμερα η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε παρόμοια κτίρια επιτρεπόταν, αρκεί να υπήρχε η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Απόλυτη στασιμότητα σε νέες επενδύσεις, «κατρακύλα» της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες για τις ανανεώσιμες πηγές και κίνδυνο από το 2010 και μετά η χώρα μας να καταβάλει κάθε χρόνο πρόστιμα ύψους 100 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας να πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ.
Παρασκευή, 16 Μαίου 2008
http://www.phileleftheros.com.cy/main/showarticle_prt.asp?id=554525 »

4. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ
Οι «οικολόγοι» και άλλοι ξεσηκώνουν τον κόσμο ενάντια στην προοπτική δημιουργίας αιολικών πάρκων στην Λακωνία σε περιοχές με τεράστιο Αιολικό δυναμικό. Άρα οι οικολόγοι της Τρίπολης θα συμφωνούσαν με του Λάκωνες ώστε να «προτιμούν την καύση του λιγνίτη στην Μεγαλόπολη από το αιολικό πάρκο έξω από την Τρίπολη»;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Η επιστημονική κοινότητα και οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την θερμική ρύπανση που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι μόνο.
Η θερμική ρύπανση έχει σχέση με καύσεις που προκαλούνται από τους κινητήρες των αυτοκινήτων και την λειτουργία όλων των εργοστασίων που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας την καύση πετρελαίου ή λιγνίτη.
Η κύρια πηγή θερμικής ρύπανσης τουλάχιστον στην Πελοπόννησο είναι το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.
Ο μόνος τρόπος μείωσης αυτής της ρύπανσης είναι η ανάπτυξη μη ρυπογόνων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές δεν είναι άλλες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο ήλιος και ο άνεμος.
Είμαστε η νοτιότερη χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ηλιακό και τεράστιο αιολικό ενεργειακό δυναμικό.
Είμαστε ταυτόχρονα η τελευταία χώρα της Ευρώπης σε εκμετάλλευση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού. Η κυβέρνηση το 2005 κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάστηκε να νομοθετήσει για την δυνατότητα κατασκευής ηλιακών πάρκων.
Παρά το γεγονός και ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια αυτά δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, βάζοντας μπροστά ως εμπόδιο την αρχαιολογική υπηρεσία, ταυτόχρονα δε εμποδίζει την οικιακή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
Το ΚΚΕ θα μας απαντήσει άραγε ( μέχρι να γίνει η λαϊκή επανάσταση ώστε ο λαός να πάρει την εξουσία ) θα έχουμε ρεύμα ή όχι;

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
1. Το Ελληνικό κράτος με διάφορα νομικίστικα κόλπα εμποδίζει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων.
2. Οι κάθε λογής φορείς: «προοδευτικά» κόμματα, οικολόγοι και λαϊκιστές πολιτικάντηδες πρωτοστατούν στις αντιδράσεις του «λαού» ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων ή υδροηλεκτρικών εργοστασίων εμποδίζοντας την κατασκευή φραγμάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Θα μας απαντήσουν κάποτε όλοι οι αντιδρώντες ( « οικολόγοι» και άλλοι ) από πού θα πάρουμε ενέργεια; Εκτός και αν προτείνουν την επιστροφή στις σπηλιές !!
Κράτος και φορείς εμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χώρα, ενώ η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο αυξάνεται διαρκώς.
Επίσης εξαρτόμαστε από γειτονικές χώρες από τις οποίες αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ενέργεια, ενώ θα μπορούσαμε ακόμα και να πουλάμε.
Επιτέλους ποιος συντονίζει όλες αυτές τις δυνάμεις που μανιωδώς μάχονται ενάντια στην Ενεργειακή Ανεξαρτησία της χώρας που προφανώς απολύτως σχετίζεται και με την Εθνική Ανεξαρτησία;
Ευπρόσδεκτη μια απάντηση από τους :
1. ) Ραφαήλ Μωϋσή : πρόεδρο του «Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής» (Σ.Ε.Ε.Σ.), ο οποίος κατά το ( Βήμα 11/5/08) <http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15355&m=D14&aa=1>
«είναι ο άνθρωπος που σχεδιάζει το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας ως το 2020» και
2. ) Μιζάν Αβραάμ : Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ.

Ιωάννης Β. Σιτές

1 σχόλιο:

Αστερόεσσα είπε...

Πάγια ιστορική συνήθεια των Λακώνων να υιοθετούν ένα σύστημα όταν αυτό όχι μόνο έχει δοκιμαστεί, αλλά τείνει και να παρακμάσει.
Σε κάποιες περιπτώσεις, βλέπε πολεοδομία, αυτό απέβη και καλό για τη Σπάρτη, γιατί οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν τουλάχιστον είναι νέων προδιαγραφών και ξέφυγαν από το κιτς του συρμού δεκαετίας '60 ή '70
Εν προκειμένω, δε νομίζω ότι οι Μεγαλοπολίτες δε βλέπουν -αν όχι τον οικολογικό κίνδυνο- τουλάχιστον τον κίνδυνο της υγείας τους από το εργοστάσιο λιγνίτη, αυτό τουλάχιστον αποκόμισα από τους ντόπιους, όταν δούλευα στην Αρκαδία το '98. Η θνησιμότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο είναι πολύ υψηλή.
Θα με ενδιέφερερε να δω τις αιτιάσεις των Λακώνων στην άρνησή τους για ίδρυση αιολικού πάρκου. Συχνά, ό,τι φαίνεται εν πρώτοις ως τυφλή άρνηση, ενδεχομένως κρύβει κάποιο σκεπτικισμό στηριγμένο σε γερά επιχειρήματα.