30 Απριλίου 2009

Εντυπώσεις από το Πάσχα στο Βατοπαίδι !!!

Από το Σάββατο 11/4 μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 19/4 ήμουν στην Ι.Μ.Βατοπαιδίου.
Έχοντας επισκεφτεί αρκετά Μοναστήρια του Αγίου Όρους, με έκπληξή μου είδα να είναι το μοναδικό Μοναστήρι (εξ αυτών που γνωρίζω) στο οποίο ο ηγούμενος ( Γ. Εφραίμ) έχει καθημερινή επικοινωνία ( για 1,5 ώρα ) με τους προσκυνητές. Τους δέχεται στο συνοδικό της Μονής, μιλά για μισή περίπου ώρα και για μια ώρα δέχεται ερωτήσεις – επί παντός θέματος θρησκευτικού ή κοινωνικού. Επίσης και κατά την ώρα της Τράπεζας ( φαγητού ) ο ηγούμενος μιλά για διάφορα θέματα.
Κάθε μέρα 120-150 περίπου προσκυνητές παρακολουθούσαν απνευστί τις συνάξεις του ηγουμένου. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρακολουθούσαν και αλλοδαποί προσκυνητές, χωρίς να καταλαβαίνουν Ελληνικά, κάνοντας στο τέλος ερωτήσεις στην γλώσσα τους μέσω μεταφραστή.
Επίσης όποιος ήθελε συνάντηση με τον ηγούμενο αυτό γινόταν – παρά το γεγονός ότι είχε υπό πνευματική καθοδήγηση και 110 μοναχούς ( το πολυπληθέστερο μοναστήρι του Αγίου Όρους σήμερα ).
Οι ακολουθίες ήταν κατά την Μεγάλη Εβδομάδα περίπου 9 ώρες την ημέρα. Ο ηγούμενος ήταν πάντα παρών – όπως και όλοι οι μοναχοί και προσκυνητές. Εντύπωση εδώ προκαλεί και η μόνιμη παρουσία αλλοδαπών προσκυνητών, χωρίς να καταλαβαίνουν ελληνικά.
Ενώ οι προσκυνητές είχαν κάποια δυνατότητα, ανάπαυσης οι μοναχοί και ο ηγούμενος είχαν ελάχιστο χρόνο στην διάθεση τους για ανάπαυση. Τα διακονήματα - καθαριότητα , μαγειρεία, κήπους και κτήματα τα είχαν μοναχοί.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο με μοναχούς προθυμότατους να εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές. Η προθυμία ήταν πηγαία και όχι αυτή που κατανοούν οι λαϊκοί, όταν κάνουν διακοπές σε ξενοδοχεία. Οι μοναχοί δεν έχουν ανάγκη από πελάτες που προσπαθούν να τους ευχαριστήσουν.
Πολλοί προσκυνητές πάνε για χρόνια στο Βατοπαίδι, άλλοι πήγαιναν για πρώτη φορά – όπως εγώ. Όλοι πάντως έφευγαν με την ίδια άποψη περί του έργου που συντελείται στην Μονή υπό την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντα Εφραίμ.
Είναι σαφές για όσους γνωρίσουν από κοντά και επιμελώς τα συμβαίνοντα εκεί, ότι ο ΠΟΛΕΜΟΣ είναι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ και όχι για υλικά πράγματα.
Οι κατ’ επάγγελμα προπαγανδιστές των Μέσων Μαζικής Προπαγάνδας το γνωρίζουν αυτό. Άλλωστε παλιότερα είχαν εφεύρει την Βαβυλιάδα για να απαιτήσουν την παραίτηση Χριστόδουλου κλπ.
Όσοι θέλουν ας ανατρέξουν να πληροφορηθούν τι έγινε στην Κύπρο το 1999, με την μάχη – μέσω ψευδομαρτύρων από την Ελλάδα – εναντίον του σημερινού Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και πολλά θα καταλάβουν και για το σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: