7 Απριλίου 2009

ΤΟ ΒΑΖΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ, ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΥΠΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ

Όταν τα θέματα και οι υποθέσεις της καθημερινότητας της ζωής σας γίνουν τόσα πολλά, που δεν επαρκεί ο χρόνος του 24ώρου για να τα χειριστείτε, να θυμηθείτε το βάζο του γλυκού, τις δυο κούπες και τον καφέ.
«Ο καθηγητής στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης του, στη φιλοσοφική σχολή, έχοντας μπροστά του κάποια αντικείμενα. Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, πήρε ένα μεγάλο βάζο του γλυκού κι άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις.
Όταν πλέον δεν χωρούσε άλλα μπαλάκια, κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο γέμισε. Εκείνοι, απάντησαν καταφατικά.
Τότε, ο καθηγητής πήρε χαλίκια και άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο, κουνώντας το, κι αυτά πήγαν στα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις.
Όταν πια δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια, ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο, και αυτοί, κάπως, σαστισμένοι είπαν πως είναι.
Ο καθηγητής, στη συνέχεια, πήρε άμμο και, αφού την έριξε στο βάζο, γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια. Αφού, πάλι, ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο, αυτοί ανταπάντησαν με ένα ομόφωνο «ΝΑΙ».
Τότε, ο καθηγητής έσκυψε κάτω από το γραφείο του, πήρε δυο κούπες καφέ και τις έριξε στο βάζο. Οι μαθητές, πλέον, γελούσαν απορημένοι.
«Τώρα», λέει ο καθηγητής, «θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.
Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και μεγάλα πράγματα στη ζωή σας,
όπως η πατρίδα, η οικογένεια,η πίστη σας, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας και οι αγαπημένες σας ασχολίες. Αυτά, ακόμα κι αν όλα τα άλλα χαθούν, είναι ικανά να γεμίσουν τη ζωή σας.
Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά, όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητο σας, ένα σπίτι.
Η άμμος είναι άλλα, μικρότερα πράγματα.
Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει χώρος για να βάλετε τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις.
Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας.
Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την ενέργειά σας για μικρά πράγματα, δεν θα έχετε χρόνο και δύναμη για μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα. Φροντίστε πρώτα τα μπαλάκια του τένις, και μετά τα χαλίκια.
Τα υπόλοιπα είναι άμμος».
Ένας μαθητής σήκωσε το χέρι και ρώτησε: «Τι αντιπροσώπευε ο καφές»;.
Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε: «Ο καφές είναι για να σας δείξει πως, όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας, πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα καφέ με κάποιο φίλο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: