2 Νοεμβρίου 2014

Αγαπητέ κύριε Τζον Κλέψτον ... (περί γλυπτών Παρθενώνα)

Ανοικτή επιστολή προς τον αιώνιο Άνθρωπο
 Τον τελευταίο καιρό βλέπω Ανθρώπους και ανθρώπους  να πηγαινοέρχονται στα κανάλια και να λένε ότι θα μας βοηθήσουν με δικαστικό αγώνα, για να επιστραφούν τα κλεμμένα αγάλματα  στην Ελλάδα.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα  δεν έχουν ανάγκη κανενός δικαστικού αγώνα και κανενός συνηγόρου, για να τα υπερασπιστεί και να δηλώσει την θέση που τους αρμόζει.
Τα τραυματισμένα  γλυπτά έχουν την υπομονή  και περιμένουν από τον άρπαγα να φερθεί ως Άνθρωπος. Περιμένουν καρτερικά, εκεί στις αίθουσες μνήμης, ως έργα τέχνης ελεύθερων ανδρών, να πάρει ο κακοποιός τη σμίλη του και να διορθώσει  τον εαυτό του έχοντας αυτά τα αγάλματα ως πρότυπα.
Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, η δικαιοσύνη ΤΟΥΣ  να αποφανθεί ότι δεν πρέπει να επιστραφούν, οπότε θα έχουμε κάτι ανάλογο με τη δίκη του Σωκράτη, δηλαδή να δώσουν σε όλη την Ελλάδα να πιει το κώνειο της αδικίας.
Αντί του δικαστικού αγώνα, Αγαπητοί μου Φίλοι, σε διεθνή δικαστήρια, με  πασαρέλες και  φώτα της ράμπας, έχω να προτείνω μια άλλη λύση. Και να τι εννοώ.

Παίρνουμε έναν τηλεφωνικό κατάλογο από την Αγγλία π.χ.  τον κατάλογο του ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ . Κάθε φύλλο του καταλόγου το δίνουμε σε ένα δημοτικό σχολείο και ο κάθε μαθητής  παίρνει το όνομα και την διεύθυνση ενός Άγγλου μέσα από αυτό το φύλλο του καταλόγου.
Στον  Άγγλο,  ο μαθητής μας, γράφει  το πιο κάτω  γράμμα το οποίο το ταχυδρομεί ταυτόχρονα  με όλους τους άλλους μαθητές … για να συν-κινηθεί  το Λίβερπουλ και να αφυπνιστεί ο  Ευρώπη.
Αγαπητέ κύριε  Τζον Κλέψτον
Είμαι ένας μαθητής της πέμπτης δημοτικού ενός σχολείου της Σπάρτης. Έμαθα ότι αυτό τον καιρό κάποιοι προσπαθούν να σας πάρουν τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Σας παρακαλώ μη το επιτρέψετε αυτό, ξεσηκωθείτε και φωνάξτε. Εσείς έχετε φτιάξει ολόκληρα μουσεία για να τα φυλάτε,  ξοδεύετε χρήματα να τα συντηρείτε και το πιο σημαντικό λέτε ότι είναι Ελληνικά.
 Έτσι, σαν δημοκράτες, δίνετε  καθημερινά το δικαίωμα στα αγάλματα να διαλαλούν στους επισκέπτες  των μουσείων σας και σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη,  ποια είναι  η πατρίδα τους  και  ποιοι είναι οι κλέφτες και οι άρπαγες.
Γιατί τα αγάλματα κύριε Τζον είναι οι μάρτυρες που δείχνουν την κουλτούρα του κακοποιού  που ασέλγησε στον  ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είναι οι σιωπηλές μορφές που με την παρουσία τους και μόνο, στο αόρατο δικαστήριο της δικαιοσύνης, δηλώνουν την αλήθεια. Είναι οι πάλλευκοι γερανοί του Ιβύκου. Αυτό  εάν δεν σας νοιάζει και δεν νοιάζει ούτε τα παιδιά σας  ευχαρίστως  να τα κρατήσετε.
Γιατί όσο περισσότερο μείνουν αυτοί οι σιωπηλοί δάσκαλοι, στα σπίτια σας, τόσο αυξάνει η ελπίδα να μορφωθείτε και σεις και τα παιδιά σας. Η ελπίδα μου κύριε Τζον Κλέψτον, είναι, κάποια μέρα, να δηλώσετε ότι λάβατε το μάθημα στα  Πυθαγόρεια ομακοεία των μουσείων  σας  από τις φωτεινές μορφές των αγαλμάτων  και πλέον μπορείτε να έλθετε να φοιτήσετε στα Ελληνικά σχολεία των μουσών,  εκεί που η αρμονία σμιλεύει τον άνθρωπο. Είθε η λευκότητα του πεντελικού μαρμάρου να φωτίσει και να ισορροπήσει  τον  νου σας και αυτός ο εσωτερικός ζυγός της δικαιοσύνης να αποδώσει τα δίκαια χωρίς  δίκες. Διότι στην ύβρη σας αυτή  η δικαιοσύνη αρνείται να συμμετάσχει.
 Σε χαιρετώ
ο μαθητής


Υ.Γ. Πιστεύω ότι σύντομα  θα δώσουμε τα χέρια πάνω στην Ακρόπολη, εκεί στον ιερό βράχο όπου γίνεται  Άκρόαση  πολιτισμού για όλη την Ανθρωπότητα.
Εκεί που οι λοστοί, τα σφυριά, τα πριόνια και τα κανόνια σας  γίνονται ράβδοι ειρήνης.
Σούμπασης Π. Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: