8 Απριλίου 2010

Τεστ δημιουργίας ανθρωπομάζας

Στην Αμερικάνικη τηλεόραση κάποτε προβλήθηκε εκπομπή με το παρακάτω σκηνικό. Τέσσερις άνθρωποι ως θεατές-μαθητές καλούνταν να απαντήσουν τι ήταν αυτό που έβλεπαν ( οι τρεις ήταν γνώστες της σκηνοθεσίας και ο τέταρτος ελεύθερος με άγνοια του στόχου).
Άσκηση : τους δείχνουν ένα αντικείμενο και τους ρωτούν τι είναι αυτό. Αυτοί δίνουν τις παρακάτω απαντήσεις.

Άσκηση 1η : Τους δείχνουν ένα μήλο
Απαντήσεις : 1ος – πορτοκάλι, 2ος – πορτοκάλι, 3ος – πορτοκάλι, 4ος – μήλο.

Άσκηση 2η : Τους δείχνουν ένα τραπέζι
Απαντήσεις : 1ος – κρεβάτι, 2ος – κρεβάτι, 3ος – κρεβάτι, 4ος – τραπέζι.

Άσκηση 3η : Τους δείχνουν ένα τρίγωνο
Απαντήσεις : 1ος – τετράγωνο, 2ος – τετράγωνο, 3ος – τετράγωνο, 4ος – τρίγωνο ( απαντά κοιτώντας τους άλλους περίεργα)

Το τεστ συνεχίζεται πολλές φορές ενώ ο τέταρτος πριν απαντήσει κοιτάζει τους άλλους όλο και με μεγαλύτερη απορία και έκπληξη – δίνει όμως ακόμα την σωστή απάντηση.

Άσκηση Νη : Τους δείχνουν ένα μπουκάλι
Απαντήσεις : 1ος – ποτήρι, 2ος – ποτήρι, 3ος – ποτήρι, 4ος – αφού κοιτά τους άλλους με περιέργεια – απορία και τρόμο απαντά πλέον και αυτός ποτήρι.

Τέλος προγράμματος : Στόχος επετεύχθη !!!

ΣΧΟΛΙΟ
Ας αναλογισθούμε τι γίνεται καθημερινά στην τηλεόραση για θέματα αιχμής που προπαγανδίζεται και προβάλλεται με σκαιότατο τρόπο η μία άποψη.
Ο παρουσιαστής και υποτίθεται ανιδιοτελής – οικοδεσπότης - στήνει συζήτηση για ένα θέμα προβάλλοντας σαφώς την δική του θέση. Σε πάνελ 10 ατόμων έχει 9 που υπερασπίζονται την θέση του και έναν με αντίθετη άποψη. Κατά την «συζήτηση – προπαγάνδα» οι 9 μιλούν συνεπικουρούμενοι από τον παρουσιαστή. Όταν αρχίσει να μιλά ο 10ος αρχίζουν οι υπόλοιποι 10 τις κραυγές με την συμφωνία και παρότρυνση του παρουσιαστή.
Ο 10ος είναι δύσκολο να αποδεχτεί την άποψή τους, ο τηλεθεατής όμως ως αποδέκτης αυτής την απίστευτης προπαγάνδας στο τέλος έντρομος αποδέχεται την γνώμη των «πολλών».
* Το σκηνικό είναι σαφώς χειρότερο από αυτό του αμερικάνικου πειράματος όπου η διαδικασία ήταν εν σιωπή χωρίς κραυγές.
** Ας σκεφτούμε τα θέματα που παρουσιάζονται με αυτή την σκηνοθεσία για να δούμε πως στη χώρα μας πολτοποιούν τον άνθρωπο και τον μετατρέπουν σε ανθρωπομάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: