22 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΡΙ Ι. ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

• Πληροφόρηση : ‘’Βήμα’’ και ‘’Καθημερινή’’ 14 / 9 / 2008

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τη δεκαετία του 1980 η Μονή Βατοπεδίου παραπαίει. Τα κτίρια είναι υπό κατάρρευση. Οι ελάχιστοι μοναχοί που υπηρετούν εκεί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τα οποία την έχουν φέρει σε μαρασμό. Τα πάντα είναι διαλυμένα. Το κτίριο του μοναστηριού 3.000 τ.μ., όπου μόνασαν άγιοι και φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια της Ορθοδοξίας, καταρρέει.
Τον Απρίλιο του 1990 με παρέμβαση του Πατριαρχείου και την καθοδήγηση του πνευματικού ηγέτη της μονής Ιωσήφ Βατοπεδινού εκλέγεται νέος ηγούμενος ο τριαντατετράχρονος τότε Εφραίμ.
2. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ( Καθημερινή 14/9/08 )
Στις 28 Ιανουαρίου 1999 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Δρυς υπέγραψε απόφαση με την οποία το Δημόσιο ήρε οποιαδήποτε αξίωση επί των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, αναγνωρίζοντας, ότι ιδιοκτήτης είναι το μοναστήρι. Ο κ. Δρυς επικύρωνε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.
Το 2002 και 2003 ο διάδοχος του Δρυ, στο υπουργείο, Φωτιάδης υπογράφει δύο ακόμα αποφάσεις με τις οποίες αναγνωρίζονται τα δικαιώματα της Μονής στις παραλίμνιες εκτάσεις και τις νησίδες της Βιστωνίδας.
Το καλοκαίρι του 2006 δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός και Οικονομικών κ. Δούκας) και ένας υπουργός (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος) υπογράφουν κοινή απόφαση, με την οποία η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναλάμβανε να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα με τις διαθέσιμες εκτάσεις του Δημοσίου.
Τον Μάιο του 2007, μετά δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια διακομματικής συναίνεσης, η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, αναλαμβάνει να κάνει τα συμβόλαια μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου.
3. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ (13/9/08)
«Η Ιερά Μονή μας, από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της λίμνης Βιστωνίδας και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού Δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο στόχος των ενεργειών αυτών ήταν, όχι ο προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυση του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της. (...) Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1992, όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας, που αρμοδίως επελήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ’ επίγνωσιν του καθήκοντός τους.
Έχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια: Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας.
Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη. Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό Δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας».
4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Α. Οι καλόγεροι εκεί έχουν κάνει σπουδαία δουλειά στη συντήρηση και ψηφιοποίηση των κειμηλίων, στις εκδόσεις, στον τομέα των αναστηλώσεων, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Β. Το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαλλοτρίωσε τα περισσότερα εκτός Αγίου Όρους κτήματα και τα παραχώρησε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και Θράκη, δίνοντας σε αντάλλαγμα ετήσια αποζημίωση στα μοναστήρια που εξακολουθεί να χορηγείται ακόμα και σήμερα.
Υπήρξαν όμως και εκτάσεις του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική που, αν και απαλλοτριώθηκαν, δεν δόθηκαν στους πρόσφυγες αλλά παρέμειναν στο ελληνικό Δημόσιο και τώρα τα μοναστήρια τις γυρεύουν πίσω προβάλλοντας τίτλους ιδιοκτησίας, τα γνωστά χρυσόβουλλα. Οι κάτοικοι ωστόσο, που επί πολλά χρόνια τις καλλιεργούν, αντιδρούν θεωρώντας ότι είναι κτήματα του Δημοσίου και κατά καιρούς σημειώνονται εντάσεις. Η περίπτωση της Βιστωνίδας, πάντως, δεν ανήκει σε εκείνες που είχαν απαλλοτριωθεί και οι Βατοπεδινοί υποστηρίζουν ότι ήταν μετόχι τους.
Γ. Εβαλε τις φωνές στον Ντε Σότο
Η πολιτική δεν έμεινε ποτέ έξω από τα ενδιαφέροντα του γέροντα Εφραίμ. Οι διασυνδέσεις του με αξιωματούχους της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι γνωστές, όπως επίσης και η συμπάθειά του προς τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο τους συνέδεε η εναντίωση στο Σχέδιο Ανάν.
Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2005 επισκέφθηκε το Βατοπέδι ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο. Μόλις είχε υποβάλει την έκθεσή του και φεύγοντας θέλησε να περάσει από το Άγιο Όρος, όπου τον πήγαν στο Βατοπέδι.
Ο Εφραίμ τον υποδέχθηκε με κωδωνοκρουσίες, όταν όμως κλείστηκαν οι δυο τους στο ηγουμενείο και η κουβέντα ήρθε στο σχέδιο Ανάν, οι φωνές ακούγονταν μέχρι το αρχονταρίκι της μονής. «Του τα είπα έξω από τα δόντια, ότι η διάθεση του σχεδίου είναι φιλοτουρκική και οι Κύπριοι δεν μπορεί να το ψηφίσουν», είχε δηλώσει τότε στην «Κ» ο Εφραίμ.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Αν κάποιος κληρονομήσει και αναλάβει την διαχείριση ενός εγκαταλειμμένου και υπό κατάρρευση οίκου ( που μπορεί να είναι απλό σπίτι, αγρόκτημα, εργοστάσιο ή μοναστήρι ) τι θα κάνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα προσπαθήσει να βρει αναγκαίους οικονομικούς πόρους εκμεταλλευόμενος, κυρίως τους κληρονομηθέντες υπάρχοντες και αξιοποιώντας τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τι διαφορετικό έκανε ο ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπεδίου Εφραίμ ;
Μήπως κάποιοι δεν συγχωρούν την ανασυγκρότηση της Ι. Μονής που εν πολλοίς οφείλεται στον Εφραίμ;
Μήπως ο Εφραίμ ήταν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους για εξαφάνιση και κατάρρευση των Ι. Μονών του Αγίου Όρους;
Μήπως ήρθε και η ώρα της εκδίκησης για την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν που σαφώς επηρέασε τους Κυπρίους στην απόφασή τους; Μετά τον Παπαδόπουλο έπρεπε να κτυπηθεί και η άλλη εστία αντίστασης!!
Μήπως εν τέλει στόχος δεν είναι το Βατοπέδι αλλά το Άγιο Όρος και στο βάθος η Ορθοδοξία; Άλλωστε είναι πρόσφατοι οι « αγώνες » (σικ) της Καραμάνου στην Ευρωβουλή για κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους.
Συνέλληνες ας αντισταθούμε στα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας και ας διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα στις εφημερίδες. Να γνωρίζουμε επιτέλους ότι οι τίτλοι κάνουν την προπαγάνδα και στα ψιλά γράμματα «κρύβεται » η αλήθεια ( αυτό είναι γνωστό άλλωστε και στους όρους των δανείων από τις τράπεζες )

ΠΡΟΣΘΕΤΑ

Στη Λακωνία γνωρίζουμε όλοι το έργο της τοπικής εκκλησίας και ότι είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας ώστε να διαθέσουν περιουσιακά τους στοιχεία από το περίσσευμα ή ακόμα και το υστέρημά τους.
Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια του ΤΕΙ Σπάρτης και ακούσαμε την ομιλία του δωρεοδότη Κου Βαλλιώτη και ντραπήκαμε για την κατάντια αυτής της χώρας.
Ο Κος Βαλλιώτης είπε: ήμουν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσω και την κατασκευή πανεπιστημίου αλλά προτιμώ να το φτιάξω στις ΗΠΑ, με αυτά που βίωσα από το Ελληνικό κράτος. Έμμεσα μας είπε ότι μετάνιωσε γι’ αυτό που έκανε. Δεν το αξίζαμε.
Οι θλιμμένοι προπαγανδιστές των ΜΜΕ για τα ‘’φιλέτα του δημοσίου’’ που δόθηκαν σε μοναστήρια, να δείξουν στον Ελληνικά λαό την τύχη που επιφυλάσσει σε αυτά τα ‘’φιλέτα’’ το Ελληνικό δημόσιο.
Στην Σπάρτη γνωρίζουμε την εικόνα της Μαθητικής Εστίας – Οικοτροφείου και την εικόνα του Ξενία ( δύο εγκαταλειμμένα υπό κατάρρευση κτίρια). Μια σύγκριση με το ‘’Άσυλο ανιάτων’’ την εκκλησίας δεν θα έβλαπτε. Αντίστοιχη υπό κατάρρευση και εγκατελειμμένη δημόσια περιουσία υπάρχει δυστυχώς σε όλη τη χώρα.
Για τα περίφημα ‘’ Ολυμπιακά ακίνητα ’’ αν κάνουμε τον κόπο να τα επισκεφτούμε στην παραλιακή του Φαλήρου στην Αθήνα θα διαπιστώσουμε ότι είναι και αυτά υπό κατάρρευση και έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια αποχωρητήρια και στέκια ναρκομανών.
Στη Σπάρτη άλλωστε γνωρίζουμε και το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο γιατί το περίφημο Ελληνικό Κράτος είναι ανίκανο ακόμα και για την συντήρησή του. Γνωρίζουμε άλλωστε και την εικόνα των σχολείων και Πανεπιστημίων της χώρας, με την ανικανότητα της Ελληνικής Πολιτείας έστω και να τα προστατέψει από τις καταστροφές και τους κατ’ έτος εμπρησμούς.
Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα του Ελληνικού κράτους!!
« Η εικόνες του Ξενία και του Άσυλου ανιάτων είναι τα πιο εύγλωττα δείγματα απεικόνισης του Ελληνικού κράτους και της Εκκλησίας » στην Σπάρτη. Τέτοια δείγματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Εν τέλει αν θέλουμε να μείνει κάτι όρθιο σ’ αυτή τη χώρα ας το δώσουμε στην εκκλησία να το διαχειριστεί. Ίσως είναι οι μόνοι που δεν κλέβουν κάνοντας πλιάτσικο στην δημόσια περιουσία. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τα έργα τους !!
Σπάρτη 22 / 9 /2008
Σιτές Ιωάννης

ΕΟΡΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ

Η Ελλάδα χώρα μνημείων και μνημοσύνων. Μια χώρα με υπερεπάρκεια ημερομηνιών και εορτών που να θυμίζουν στους νεώτερους, αγώνες και θυσίες προγόνων για να υπάρχει αυτή η πατρίδα ελεύθερη σήμερα.
Να θυμίζουν νίκες των ενωμένων Ελλήνων ενάντια σε υπέρτερους σε αριθμό και υλική δύναμη κατακτητές ( 1821, 1940 ) που ενάντια στην δύναμη της ύλης αντιπαρατάχτηκε η δύναμη της ψυχής και της θέλησης για ελευθερία.
Εκτός όμως από αυτές της μνήμες θυσίας και υπερηφάνειας μερίδα συμπολιτών μας θέλουν να θυμούνται και δυστυχώς να «εορτάζουν» και γεγονότα εθνικής σφαγής και «αυτογενοκτονίας ».
Οι συνένοχοι και συμμέτοχοι της εθνικής σφαγής «εορτάζουν » οι μεν «νικητές» το τέλος του εμφυλίου με την νίκη στο Γράμμο και Βίτσι, οι δε «ηττημένοι» αποκαλύπτουν συχνά – πυκνά και νέες πλακέτες με ονόματα ηρώων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στις μάχες με τους «μοναρχοφασίστες» όπως τους λένε.
Τις εορτές των δεξιών οι αριστεροί τις αποκαλούν «γιορτές μίσους» ενώ τις δικές τους «εορτές μνήμης και αγάπης» και αντίστροφα.
Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα ο εμφύλιος καμία σχέση δεν είχε με ταξικό αγώνα. Αντιπαρατάχτηκαν δύο στρατοί. Ο στρατός του Τσώρτσιλ με τον στρατό του Στάλιν.
Υλικό πολέμου ήταν δυστυχείς Έλληνες. Νικητές δεν υπήρξαν. Ένας ηττημένος και βαριά πληγωμένος υπήρξε για τα επόμενα 50 χρόνια. Η Ελλάδα!
Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που και τώρα θέλουν να ζουν και να αναπαράγουν μνήμες εμφυλίου. Επειδή όμως όταν αρνούμαστε την γνώση της ιστορίας ίσως αυτή να επαναλαμβάνεται μία ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν η εξής :
Ένα μνημείο με ένα ανδριάντα που θα αναπαριστά ένα γεγονός. Την ιστορική συνάντηση και χειραψία των Βαφειάδη – Τσακαλώτου ( στρατιωτικών ηγετών των δύο στρατών ). Και κάτω από αυτήν, σε κοινό μνημόσυνο, να μαζεύονται κάθε χρόνο, οι Έλληνες και να κλαίνε αγκαλιασμένοι, ο καθένας για τα δικά του λάθη ( γιατί εγκλήματα και λάθη υπήρξαν και από τις δύο πλευρές ). Και ένα σύνθημα να βροντοφωνάζουν ΠΟΤΕ ΠΙΑ!
Συνέλληνες δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές τα μίση και τις διαστροφές του παρελθόντος που πότισαν την χώρα με περισσότερα αίμα και δυστυχία από αυτό που προκάλεσαν, ακόμα και οι ξένοι κατακτητές.
Σπάρτη 22 / 9 / 2008
Σιτές Ιωάννης

14 Σεπτεμβρίου 2008

Το βιογραφικό και η άνοδος ενός «πολυπολιτισμένου»

Θάλεια Δραγώνα : Βουλευτής επικρατείας ( διορισμένη βουλευτής ) του ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς έθνος, χωρίς πατρίδα και ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ
* πληροφορίες
http://theamapati.wordpress.com/2007/09/25/250907/

13 Σεπτεμβρίου 2008

Κύρωση συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό «South Stream»

Κυρώθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αέριου στο έδαφος της Ελλάδας.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ,του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, «παρών» το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αγωγός South Stream μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και διέρχεται τον Εύξεινο Πόντο (υποθαλασσίως) τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία,που υπογράφηκε στις 29/4/2008,διότι εξασφαλίζει τις αρχές της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της ενέργειας για επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
ΚΟΥΙΖ : Ποιά άραγε μεγάλη δύναμη είναι αντίθετη στην κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου και την συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ; και ποιοί οι ντόπιοι υποστηρικτές της;

11 Σεπτεμβρίου 2008

Η Δανία τιθασεύει τον Αίολο


«Την αιολική ενέργεια τιθασεύει η Δανία ανοικτά των δυτικών ακτών της Βόρειας Θάλασσας ήδη από το 2002. Με ποσοστό 19,7% της παραγωγής ηλεκτρικού να προέρχεται από ανεμογεννήτριες, η Δανία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτόν. Η χώρα άντλησε χρήσιμα διδάγματα από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, εγκαινιάζοντας φιλόδοξο πρόγραμμα αιολικών πάρκων στα ανοικτά των ακτών της, αρνούμενη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας, που είχε τότε στραφεί στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων». (εφ. Καθημερινή). Απλά και παραγωγικά...Σε εμάς είτε ενοχλούνται οι ...κατσίκες είτε αλλοιώνεται το περιβάλλον (τα οικόπεδά μας) είτε απειλείται η αναπαραγωγή των ψαριών! Άντε, να στήσουμε τις ανεμογεννήτριες στα σύννεφα, εκτός κι αν κάποια ..."αγγελάκια'' είναι "οικο-λόγοι''...